qrcode

 

English text follows Japanese.

 

アップル・シナモン・メープルシロップ・マフィン

 

マフィンはもっとも手軽に作れるおやつの一つです。


要は乾いた材料をボール(A)に入れて混ぜ、液状の材料も別のボール(B)に入れてよく混ぜます。


そして(A)に (B)を加えて軽く混ぜ合わせるだけ。


あとはケーキ型に流し込み、オーブンで焼けば出来上がり!


超シンプルで簡単でしょ?


コツは二つ!


まず、マフィン種をケーキ型の上まで流し込まないこと!


マフィンは焼いたら膨らむのでこぼれちゃいます。


もう一つ、出来ればシリコン製のケーキ型を使ってください。


シリコン製だとくっつかないので、紙ケースを使ったり、油を型の周りに塗ったりする必要なし!


めちゃ便利です:)


おまけに何度も使えるしね。


先々週の週末「願掛け108スーリヤ・ナマスカーラ」のイベント用にマフィンを焼きました。


バナナ・くるみ・チョコチップのマフィンとアップル・シナモン・メープルシロップ・マフィンの2種類です。


ちなみにイベントは大成功。


参加者のみなさん、お疲れ様でした!


きっとみなさんの願いが叶いますよ:)


話が逸れちゃいましたが、マフィンの話に戻しますと、アップルの方が大好評でした:)


レシピを教えて欲しいというリクエストがありましたのでここでご紹介しますねー。

 

アップル・シナモン・メープルシロップ・マフィン

 

材料(カップケーキ型を使って約8個分)


薄力粉155グラム

砂糖125グラム

ベーキングパウダー大さじ1/2

シナモンパウダー小さじ1/2

植物油30ml

牛乳90ml

溶かしバター(冷ましたもの)30グラム

卵1個

リンゴ1/2(皮をむいて、芯を取り、薄くスライスしたもの)

メープルシロップ約60ml

 

作り方


オーブンを180度に熱する。


マフィン種を上記の要領で作る。


リンゴのスライスをマフィン種に加えて軽く混ぜる。


ケーキ型に流し込みオーブンで20分程焼く。


表面がきつね色になり、マフィンの中央にさした竹串がきれいに抜けたら出来上がり。


オーブンから取り出したら、竹串でマフィンの上部に穴を数個あけ、熱いうちにマフィン1個につき小さじ一杯分くらいのメープルシロップを上からかけてしみ込ませる。


これで完成!


しっとりして美味なマフィンを召し上がれ!



 
Apple Cinnamon & Maple Syrup Muffins
 
Muffins are one of the easiest treats that you can make.

Basically blend together all dry ingredients in a bowl and do the same for all wet ingredients in another bowl.

Then add wet mixture into dry one and stir until just combined.

Fill cake cases and bake them until done!


VERY simple and quick, huh?


Just remember not to fill the cases to the top.


If you do so, the batter will overflow as it rises once baked.

Do use silicone bakewares, if you can.

They are so convenient - no need to grease or line the cases and can be used again and again!

The weekend before last, I baked two types of muffins - "Banana Walnuts & Choco Chips Muffins" and "Apple Cinnamon & Maple Syrup Muffins" - for "Make a Wish 108 Surya Namaskar Mala" event.


By the way, the event was a great success!


I salute to everyone who participated - well done!!!


Back to muffins, apple one turned out to be everyone's favourite :)


A participant of the event has asked me for the recipe, so here it is.

 

Apple Cinnamon & Maple Syrup Muffins

 

Ingredients (Makes about 8 muffins using standard cupcake cases)


155g plain flour

125g sugar

1/2 tbsp baking powder

1/2 tsp cinnamon powder

30ml vegetable oil

90ml milk

30g melted & cooled butter

1 egg

1/2 apple, peeled, cored & thinly sliced

About 60ml maple syrup

 

Method


Preheat oven to 180
.


Prepare the muffin batter as I mentioned above.


Gently fold in apples before fill each case and bake for about 20 minutes, or until muffins are golden and a skewer inserted in
centre of one comes out clean.


Remove muffins from oven, prick holes in top of each muffin using a skewer.


Pour a teaspoonful of maple syrup over each one when still hot.


That's it!


Enjoy the moist & scrumptious muffins!