qrcode

English text follows Japanese.


私の父は貸し農園や家庭菜園で野菜を育てています。


この季節、キュウリ、茄子、オクラ、ピーマンやトマトといった夏野菜が鈴なり:)


これらの野菜は煮てもよし、焼いてもよし、そのままでサラダに、浅漬けにといろんな食べ方が楽しめますよね。


でも、蒸し暑さでバテ気味の私は口当たりが良い、何か冷たいものを身体が欲していましてー、例えば手作りのディップとか!


ディップはセロリや人参などの野菜スティックにつけてもいいしー、


クラッカーやクリスピーブレッドにぬったら美味しいスナックの出来上がり。


また、バーベキューの付け合せにしてもOK。


ここで二品ディップの作り方をご紹介しますね。


ちなみにどちらもギリシャ料理です:)


ツァジキ


キュウリ小1本又は大半分

ニンニク1〜2片みじん切りまたはすりおろしておく

塩少々

ギリシャ風ヨーグルト又はプレーン(無糖)ヨーグルト300

ホワイトワイン・ビネガー小さじ2


作り方はいとも簡単。


キュウリは皮をむいて中位の粗さのおろし器ですりおろし、清潔な布巾に包んでよく絞り、余分な水分を出来るだけとる。


ボールにキュウリを移し、ニンニク、塩、ヨーグルト、ホワイトワイン・ビネガーと一緒によく混ぜ合わせる。


冷やして出来上がり。

 

ババ・ガノーシュ


茄子675

クミンシード(挽いたもの)小さじ1

ニンニク12片みじん切りまたはすりおろしておく

ライト・タヒニ(ペースト状のゴマ)大さじ1 − 入手出来ない場合は練りゴマで代用

オリーブオイル小さじ2

半個分のレモン汁

塩小さじ1

黒胡椒少々


作り方は、オーブンを200℃に設定して暖めるか、グリルを熱する。


茄子に串で数箇所穴をあけ、オーブンで40分程柔らかくなるまで焼くか、頻繁にひっくり返しながら焼き茄子を作る要領でグリルする。


少し冷ました後、オーブンで焼いた場合は半分に切って中身をスプーンですくう。


グリルした場合は皮を剥く。


茄子と残りの材料を一緒にピューレー状になるまでフードプロセッサーかミキサーにかける。


冷やして出来上がり。



 

Cool Dips

 

My dad grows vegetables in his allotments and garden.


At the moment, the summer vegetables such as cucumber,
aubergine, okra, pepper and tomato are abundant.


These vegetables are versatile and you can eat them in loads of different ways.


But now the heat and humidity of summer is so intense, what I crave is something cooling like homemade dips!


They are fantastic for dipping raw vegetable sticks such as celery and carrots.


Also spread over crackers and crispy breads will make a yummy snack.


Excellent accompaniment for BBQ, too!


So here are two great recipes you can try.


They are Greek, by the way :)

 

Tzatziki


1 small or 1/2 large fresh cucumber

1-2 fresh garlic cloves, crushed

Little sea salt

300g Greek-style yoghurt

2 tsp white wine vinegar


To prepare, peel the cucumber and then grate it on a medium-coarse grater.


Wrapping it in a clean tea towel and squeeze out as much moisture from the cucumber as possible.


Place the cucumber in a bowl, add the crushed garlic, salt, yoghurt and wine vinegar and mix well.


Serve chilled.

 

Baba Ganoush


675g
aubergines

1tsp freshly ground cumin seed

1-2 garlic cloves, crushed

1tbsp light tahini (sesame seed paste) or substitute with “neri goma”

2tsp olive oil

Juice of 1/2 lemon

1tsp sea salt

Freshly ground black pepper


To prepare, preheat the oven to 200
or the grill to hot.


Prick the
aubergines and bake them for 40 minutes or until soft right through or alternatively put them under the hot grill turning frequently.


Allow them to cool a little, then halve them and scoop their flesh if baked or peel the skin if grilled.


Put them into a blender or food processor and add the remaining ingredients and blend until you have a puree.


Serve chilled.