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English text follows Japanese.


ギーとは澄ましバターの一種で、加熱することによってバターから水分、糖分、蛋白質を取り除いたものです。


インドの古代から伝わる療法、アユールヴェーダによると、ギーはもっとも健康を促進してくれる食品の一つであるとか・・・


ギーはアユールヴェーダの治療やお料理にインドでは幅広く使われています。


また、聖なるもの縁起がいいものとされ、ギーはインド中で宗教の儀式にも使われます。


英国ではインド料理が非常にポピュラーで、最近ではカレーが人気ナンバーワンのお料理になっているようです。


かくいう私もインド料理の大ファン!


今までに何度も超美味なインド料理をレストランやテーク・アウェイ、また自分でも作って(この場合はそこまで美味しいとは言えませんが・・・)堪能してきました。


勿論、英国ではギーは簡単に手に入ります。


私もロンドン宅のキッチンにギーを常備していたものです。


ということで、私はインドに行く前からギーを使ってはいましたが、インド料理に使うという用途しか知りませんでした。


5年前の話ですが、インド滞在中にホットミルクにギーを少し混ぜて飲むと「ヨガの練習のヘルプになるよ」と勧められましてー。


ギーが関節を滑らかにしてくれるという論理からです。


ゆえに、ヨガのポーズがもっと深くなるという訳です。


なんとなく、頷けるでしょ?


インド滞在中は毎晩ホットミルクにギーを少し混ぜて飲むことが習慣になりましたよ。


それでヨガの練習に何らかの変化があったかって?


答えはノー。


でも、この飲み物、非常に癒してくれるのですよー。


だから毎晩飲み続けていました。


睡眠を促してくれますし・・・


多分、もう少し飲み続けていたらヨガの練習に変化があったのかもしれません。


でも、なかったかもね・・・


とにかく、このギー入りのホットミルクを飲む習慣はとっくの昔に忘れ去られておりましたが、最近そのことを思い出し、めちゃ恋しくなってきたのです。


だけど、残念ながら日本ではギーが簡単に手に入らない!


輸入食料品店でみつけたものは見るからに古そう・・・


埃をかぶっていたし・・・


お料理に使うには全く問題ないのでしょうが、飲み物に使う気がしませんでした。


そうこうしているうちに、直近のアメリカ版「ヨガジャーナル」にギーの作り方が掲載されておりましてー。


やったぁ!


自分でギーが作れるんだぁぁぁ!


読む限り、なかなか簡単に出来そう・・・


高品質の食塩不使用バター(製菓用)、出来ればオーガニックなものが要るだけ。


作り方は超シンプル!


バターをお鍋に入れて火にかけ、糖分や蛋白質が分離されてお鍋の底に沈み、水分が蒸発するまでゆっくり加熱します。


パチパチいう音がしなくなり、金色の液体になればOK。


表面に浮かぶ泡(あく)をスプーンですくって取り除き、布巾をかけた茶漉しで丁寧に漉して清潔な容器に流し込みます。


ギーの出来上がり!


香ばしく、まろやかな味がします。


初めてトライした時は分離した蛋白質を焦がしてしまい、金色ならず、飴色になってしまいました。


味はまあまあでしたが・・・


2度目に成功!


作り方のコツが分かったのでこれからはいつでもギーが作れるわっ:)


言うまでもなく、毎晩のギー入りホット(ソーイ)ミルクの習慣は再開しました。


うま〜。


そうそう、ギーはトーストに塗っても美味しいですよ。


勿論、インド料理を作る時に使えば本格的な味が楽しめます。


どうですか?


皆さんもギー作りを試してみませんか?

 

Ghee

 

Ghee is a form of clarified butter, butter from which water and milk solids have been removed by gentle heating.


Ayurveda
, India
’s ancient healing system, considers ghee to be one of the most health promoting of all foods.


In India, ghee is widely used in Ayurvedic medicines as well as in cooking.


It is also frequently used for religious rituals as ghee is sacred and auspicious throughout India.


Indian cuisine is very popular in the UK, and, in fact, curry has become the nation’s most
favourite meal in recent years.


Like many other Britons, I’m a huge fan of Indian food.


I have enjoyed the numerous fantastic meals at restaurants, take-aways and even my own cooking (eh…not so fantastic in this case…).


Unsurprisingly, ghee is widely available in the UK, and I used to keep it in my kitchen cupboard in London.


So I was familiar with ghee long before I visited India, albeit my familiarity was exclusively to its use in cooking curry. 


When I was in India 5 years ago, someone recommended me to drink hot milk with a little bit of ghee mixed in to help my yoga practice.


The logic behind this was that ghee would lubricate the joints.


Hence it would help me to go deeper into yoga practice.


It sort of made sense then and I kept up a nightly ritual of drinking hot milk with ghee while I was in India.


I don’t think it made any difference to my practice, though…


I found, however, the drink very comforting, and that is why I continued the ritual.


Well, it, at least, helped me to sleep :)


Perhaps, I should have kept up with the routine for much longer to notice the positive difference to my practice…


Perhaps not…


Anyway, the ritual has been long forgotten until recently…


I’ve started fancying hot milk with ghee again.


Unfortunately, ghee is not widely available in Japan.


The ones I found in imported food shops looked, well, ancient… covered with dust and all that…


I guess they are perfectly ok to use in cooking, but I don’t like the idea of using it my drink.


Then I read an article about ghee making in the latest Yoga Journal the other day.


Eureka
!


I can make my own ghee!


It sounded quite easy to make one – all you need is good quality unsalted butter, preferably organic one.


The method is simple!


You need to simmer the butter in a pot until milk solids are separated from the fat and water from butter is all evaporated.


Skim the foam gathered on the surface. 


Once it’s done, pour the ghee through cheesecloth over a tea strainer into clean containers.


Voila!


Beautiful golden liquid is left in the container!


It tastes nutty and comforting.


In my first attempt to make ghee, I ended up burning milk solids, and the ghee turned into dark amber rather than golden… Ugh…


It still tasted ok, though…


My second attempt was successful!


I’ve got the hang of it now, so I can make my own ghee any time :)


As you would expect, I’ve resumed my nightly ritual of hot (soy) milk with ghee.


Yum!


Oh… ghee is very nice spread over a toast and, of course, you can use it for cooking authentic Indian food!


Why don’t you try to make one yourself?