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English text follows Japanese.

子供の時、私にとってお豆腐は好きじゃない食べ物の一つでした。


お豆腐料理が献立に登場するたびに嫌々食べたのを憶えています。


ほら、お豆腐ってそれ自体余り味がしないでしょ?


だから美味しいものと思わなかったのかもしれません。


お豆腐の良さを分かっていなかったのですね。


その良さに初めて気が付いたのは
7年前・・・


お肉類を食べなくなってからです。


栄養価の高さはさて置き、お豆腐の凄さはいろんな料理にアレンジでき、様々な方法で食べられることです!


言い換えれば、何にでも使えるスグレモノなのです。


今ではお豆腐は私の大好物。


毎日食べても平気です:)


ここでお豆腐を使ったレシピを紹介したいな〜と思います。


このレシピでお豆腐がいかに幅広く使えるかを証明できるんじゃないかしら?

 

材料 (1〜12人分)


ベース


ダイジェスティブビスケット
350g

マーガリン(溶かしたもの)
175g

フィリング


絹豆腐 1丁


2個分のレモン汁と皮(摩り下ろしたもの)


コーンスターチ
50g

蜂蜜または黒糖シロップ 大さじ
3

450ml


作り方

  • ダイジェスティブビスケットを砕いてボールに入れ、溶かしたマーガリンと混ぜ合わせます。

    内側にマーガリン(分量外)を薄く塗った直径
    20cmのフラン皿にビスケットの混ぜ物を全体的に同じ厚さになるよう押し付けて、ケーキのベースを作り、冷やします。


  • 水、蜂蜜または黒糖シロップとコーンスターチを火にかけます。

    塊ができないよう良くかき混ぜながら、ゆっくり沸騰させます。

    沸騰したら火を弱め、とろみがつくまで煮ます。
     
  • とろみがついたらお豆腐、レモン汁と皮を加えクリーム状になるまで良く混ぜ合わせます。

    ケーキのベースに流し込み冷やしたら出来上がり。


このチーズケーキはこのままでも十分美味ですが、ここでは自家製の金柑のシロップ煮を添えてみました。

お好きなフレッシュまたは煮た果物を添えてもOK!


Tofu Lemon Cheese Cake

 

When I was a kid, tofu was one of my least favourite foods.


Every time tofu appeared on the menu, I was very unenthusiastic and ate it reluctantly.


I found it bland and tasteless, well, little I knew then…


When I gave up meat altogether 7 years ago, I rediscovered tofu and
realised its greatness for the first time.


Tofu is great, because, its nutritious value aside, you can cook and eat it in a variety of ways.


In other words, it is very versatile.


Now I absolutely love it and can eat it every day.


Here is a great recipe for tofu – this recipe reaffirms how versatile tofu really is :)


Ingredients - Serves 1 to 12


Base


12oz (350g) digestive biscuits

6 oz (175g) melted margarine


Filling


1 packet silken tofu

juice and rind of 2 lemons

2 oz (50g) cornflour

3 table spoons honey or brown sugar syrup

¾ pint (450ml) water


Method

  • To make the base, crumble the biscuits into a bowl, melt the margarine and add to the biscuit crumbs.

    Mix and press into a well-greased, 8 inch (20cm) diameter flan tin.

    Try not to get a thick welt where the sides meet the base.

    Set on one side to cool.
     
  • Put the water, honey or brown sugar syrup and cornflour in a pan.

    Heat gradually to boiling point, stirring well to avoid lumps.

    When boiling, reduce the heat and allow to thicken.
     
  • Once the mixture has thickened, add the tofu and lemon and blend until creamy.

    Pour into the base and chill.


This cheesecake is good as it is, but here I served with homemade cumquat (Chinese orange) in syrup.

You can top the cake with any fresh or cooked fruit of your choice
.