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English text follows Japanese.

30日間菜食生活チャレンジを始めて今日で12日目。


今のところなかなか順調です。


思っていた程お魚料理が恋しくないし。


だけど、問題なのは日本では魚介類を避けるのが結構難しいこと。


何も知らないベジタリアンは要注意です!


一見ベジタリアンOKのお味噌汁にもお出汁にお魚が含まれていることが多いからです。


お味噌汁といったお汁物には昆布と鰹からとったお出汁が通常使われています。


もう一つベジタリアンが日本でよく遭遇する問題は、殆どのレストランや食品会社がベジタリアン・フレンドリーじゃないこと。


イギリスではベジタリアン用の食品やレストランメニューは見てすぐ分かるよう大抵マークされています。


ベジタリアン用のしるしさえ見つけたらいいので、非常に楽で便利!


それに比べて、日本はベジタリアンにとっては悪夢のよう・・・


まず、買い物時は食品成分を全て確認しなくちゃいけないでしょ?


それに、日本では肉、魚製品を含む食品が非常に多いのも事実。


おまけに、ベジタリアンレストラン以外での外食も容易じゃないです。


先日、ベジタリアンメニューっぽい野菜カレーにも大抵お肉ベースのストックが使われていることを発見して驚きました。


外食時はまずウェイターに私が選んだメニューに肉類が使われていないかどうか訊く必要があって、ウェイターは厨房に確認しなくちゃいけない・・・


まったく、面倒です。


このチャレンジ中はお魚もダメだから、魚介類を含んでいないかも合わせて確認しなくちゃいけないから、超大変!


外食は控えて自炊が一番だわ・・・


とにかく、先に申し上げたとおり魚介類は恋しく思わないのですが、本当のことを言うと卵が食べたいです!


普段は余り卵を食べないのですが、たまに食べるオムレツやフレンチ・トーストの美味しさがこんな時に限ってよみがえってきて・・・


あぁ・・・


おまけに、大抵のケーキやビスケットといったお菓子に卵が使われているでしょ?


大の甘党の私にとって、お菓子が食べられないのは辛いです・・・


でも、チョコレートは食べてもOKだわ・・・


それだけでもまだマシよね?

 

Vegetarian, beware!

 

Today is the 12th day of my pledge to eat veg 30 day challenge and I’m pleased to report that so far so good.


I haven’t missed fish and seafood as much as I anticipated.


A problem, however, is that it is quite tricky to avoid fish products altogether in Japan.


Unsuspecting vegetarians, beware!


Even innocent looking miso soup quite often contains fish in its stock.


You see, it is very common to use a combination of konbu (seaweed) and katsuo (bonito flake) stock for miso soup and any other soupy food and broth here.


Another frequent difficulty a vegetarian faces in Japan is that most of the restaurants and food manufacturers are not really vegetarian friendly.


In England, most of food products and restaurant menus that are suitable for vegetarian are clearly indicated.


It makes our life so much easier, since all we need to look out for is a “suitable for vegetarian” sign, that’s all!


Japan
, however, is a potential vegetarian nightmare.


You’ve got to check ingredients for everything you purchase, and it is a fact that most of the food stuffs contain either fish or meat products here.


Eating out puts you in another predicament, unless you eat in a vegetarian restaurant.


I was surprised to find, the other day, that chicken stock was commonly used for seemingly vegetarian menu such as vegetable curry!


Every time I eat out, I ask a waiter whether my choice of dish doesn’t contain meat or meat products, and the waiter, in turn, always needs to check with the kitchen stuff.


What a hassle!


During this challenge, I have to ask about not only meat but also fish products as well!


I’m better off sticking to my own cooking for now…

 

Anyway, as I said, I’m quite ok with not eating fish and seafood, but the truth be told, I do miss eggs!

 

I don’t normally eat eggs much, but I do enjoy an occasional omelette and French toast.

 

Unfortunately, most of the confectionaries like cakes and biscuits contain eggs as well.

 

I’m a confirmed case of a sweet addict, if such thing exists…

 

Needless to say, giving up eggs is quite hard-going for me.

 

Well, at least, I can still eat chocolate…

 

Not a bad consolation, I guess :)